Hidratacija organizma

Hidratacija organizma je početak svakog puta ka zdravlju, a u osnovi je i našeg koncepta zdravlja H.O.P.E.S. i predstavlja njegov prvi i osnovni korak.

Voda je esencija života! Voda je život!

Sve na ovoj planeti zavisi od vode, pogotovo život. Vrhunac života je ljudsko telo i ono zavisi od vode. Kvalitetna “živa voda” je neophodna da revitalizuje i ishrani naše telo, da mu donese energiju i odnese metabolizmom stvorene otrove- toksine. No, većina nas zapostavlja i minimizira ulogu vode u telu.

Najobičnija voda predstavlja čudnovatu i misterioznu supstancu koja je tako jednostavna a opet na svoj, jednistven način tako komplikovana. Kako bismo shvatili vodu i njenu ulogu u našem životu treba shvatiti sam Život i sve njegove umne, nadumne i duhovne potencijale. Voda povezuje i razdvaja, donosi promenu u život i život u promenu. Voda je ključna karika koja povezuje Materiju, Život i Duh. Prvi život se razvio u vodi, ona je u nama samima i svemu što nas okružuje.

Zato je razumevanje hidratacije i dehidracije od velike pomoći da postanete mnogo zdraviji i živite duže. Otkrićemo vam malo tajnu koja se skriva u činjenici da je voda mnogo više od obične vode, svakodnevnog napitka. Zbog toga moraćete da investirate malo svog vremena i koncentracije da bi počeli da razumete temu. Dosada ste znali :”Moram da pijem vodu, i to je dovoljno”. Ono što niste znali, a treba da znate je “zašto, kada, koliko i koju vodu“. Šta se dešava ako predugo i olako doživljavamo vodu kao nešto što se podrazumava, i zaboravljamo i minimiziramo neophodnost svakodnevne pravilne i dovoljne hidratacije organizma. Uvek imajte na umu da telo nije kontenjer koji možemo samo natrpati kad ustanovimo da je prazan. ZAPAMTITE kad je dehidracija napredovala i već počela da prozivodi simptome, obnova i/ili poništavanje njenih komplikacija zahteva duže ili kraće vreme i VELIKO razumevanje.

Biti hidriran sa čistom, alkalnom, jonizovanom vodom je prvi i najbitniji korak ka obilju zdravlja, vitalnosti, energiji i pozitivnom razmišljanju. Naše je da vas savetujemo a vaše da prihvatite da u slučaju vode ne pravite kompromise i pijete toksičnu, vitalno siromašnu vodu. Naša tela su 70% voda. Napunite ga sa najboljom tečnošću koju nam priroda nudi.

Ne postoji proces u telu u kojem ne učestvuje voda

Naše ćelije su sastavljene od vode. Membrane naših ćelija su sastvaljene od vode. Voda proizvodi energiju i osnažuje telo. Voda ispira naše ćelije. Sve telesne tečnosti sastavljene su od vode. Limfa, krv, intraćelijska i ekstraćelijska tečnost, pljuvačka, želudačni sok, znoj, žuč, mokraća – sve ove telesne tečnosti su većinom sastavljene od vode u kojoj su otopljeni minerali.

Voda je ključni faktor u održavanju strukture i funkcije svih tkiva. Približno 2/3 celokupne vode u organizmu nalazi se  u ćelijama, a 1/3 u vanćelijskom  prostoru. Dnevno se obnavlja 1/7 medjućelijske tečnosti u odraslih osoba, a u dece 1/2. Zbog toga se voda iz organizma stalno gubi putem urina, znoja, stolicom i disanjem u obliku vodene pare. Najbolje je da se nadoknađuje u pravilnim vremenskim razmacima (na 2 do 3 sata) u toku dana.

Koje funkcije reguliše voda u telu?

Nekoliko osnovnih funkcija koje voda reguliše u našim telima:

 • Glavni sastojak krvi, ćelija i telesnih tečnosti.
 • Pokretanje krvi.
 • Transport svih hranljivih sastojaka u naše ćelije.
 • Transport kiseonika u naše ćelije.
 • Kretanje otpada iz naših ćelija.
 • Kretanje ugljen dioksida iz naših ćelija.
 • Protok limfne tečnosti.
 • Kretanje nervnih impulsa kroz naše živce.
 • Kretanje hormona kroz naše telo.
 • Pravilno funkcionisanje našeg mozga.
 • Čistač našeg tela, eliminacija toksina.

Voda je super tečnost! Zašto je super?

Odgovor je lak. S “živom” vodom naše telo može biti “super” hidrirano, a ne samo hidrirano. Koja je razlika? Pa, kada pijemo “živu” vodu, naše telo se oporavlja i postaje živo. Kada pijemo “mrtvu” vodu, naš organizam troši energiju da bi je učinio dostupnom našim ćelijama.

Pre svega, izdvajamo nekoliko razloga zbog kojih je ispijanje vode svaki dan važno za naše zdravlje. Voda, posle kiseonika, je najvažnija materija koju naše telo treba da ostane živo. Da bismo živeli, prvo našem telu treba kiseonik, a na drugom mestu je voda. Bez kiseonika, naše telo bi moglo da preživi samo nekoliko minuta. Bez vode, samo nekoliko dana. Dakle, unos vode nije nužda, to je fiziološka potreba – baš kao i disanje.

E sada malo razmišljanja na glas! Možete imati koliko hoćete kiseonika, ali ako nemate dovoljno vode i zbog toga vam je krv gusta i jako viskozna, nemate s čime da transportujete kiseonik u ćelije, odnosno i kapacitet ovakve krvi da transportuje kiseonik (i hranjive materije) je drastično smanjen. Dakle, voda je podjednako značajna, ako ne i značajnija od kiseonika.

Naučna istraživanja su pokazala da je 90% stanovništva stalno dehidrirano. Šta više, naše telo ima veoma loše regulisane signale žeđi. Nažalost, dok osetimo žeđ, već smo dehidrirani. Znajući to, trebali bismo biti aktivniji u ispijanju vode. Pored toga, signali žeđi veoma često mogu biti izmešani sa signalima gladi. Mislite o tome!

Pored ovoga, naše telo većinom čini voda. Oko 70% naše težine čini voda. Naša krv je sačinjena od 90% vode. Svakog dana izlučujemo određenu količinu vode disanjem, znojenjem i mokrenjem. Veoma je važno nadoknaditi vodu koju gubimo svaki dan. Ljudskom telu je potrebno oko 300ml / 10kg težine. Dakle, odrasla osoba treba da pije oko dva i po do tri litre vode dnevno.

Voda igra ulogu u svakoj biohemijskoj reakciji koja se odvija u našem telu. Obezbeđuje energiju ćelijama, dovodi u ćelije sve hranjive materije i kiseonik a izbacuje i odvodi toksine, proizvode metabolizma i ugljen dioksid iz ćelija, iz organa i iz tela. To znači da je prvi korak ka zdravlju pravilna hidratacija.

U našem svetu od pet koraka, govorimo o  Super hidrataciji, jer se koristi-pije “Super” voda. Mi pijemo “Živu vodu”. U naučnim straživanjima i višedecenijskim promatranjem i praćenjem je dokazano da određeni izvori vode imaju značajnu korist za naše zdravlje i telo. “Živa voda” za piće iz određenih izvora može da stvori čuda u organizmu.

O kojim osobinama vode pričamo?

Ne govorimo samo o hemijskim jedinjenjima ili mineralima koje sadrži. Voda ima nekoliko drugih značajnih karakteristika.

Kako bi osigurali da svi biohemijski procesi u ljudskom telu rade optimalno, voda koju pijemo treba da ima više, veoma bitnih osobina koje su utvrđene sledećim pokazateljima:

 • Čistoća vode– Prisustvo nečistoća, bakteriја, teških metala, hlora, itd. – nije poželjno u vodi za piće.
 • Kiselo alkalni balas-pH. Sav tečni sadržaj ljudskog tela (krv, limfa, pljuvačka, unutar ćelijske tečnost itd. ) imaju slabo alkalnu reakciju. Kada ova reakcija pređe u kiselo stanje, to menja biohemjske procese, zakišeljava organizam, što dovodi do bolesti. Sve bolesti nastaju u kiselom, toksinima opterećenom organizmu. Zato voda koju pijemo treba da bude blago alkalna. Ovo će omogućiti da se održi kiselo-bazni balans telesnih tečnosti i spreči razvoj patogenih procesa.
 • Redox potencijal vode (ORP) vode. Voda može biti oksidacioni agens koji doprinosi procesu starenja – “mrtva” voda,  ili redukcioni agens koji usporava starenje – “živa” voda. ORP se meri u milivoltima i može imati pozitivno (oksidacija) i negativno naelektrisanje (oporavak).
 • Površinski napon vode – Stepen kohezije molekula vode. Što je manji površinski napon vode ona se lakše apsorbuje. Lakše prolazi kroz naše ćelije i telo, te opskrbljuje ćelije kiseonikom i korisnim materijama i odvodi CO2 i štetne, kisele materije, proizvode metabolizma
 • Struktura vode. Voda je tečni kristal. Molekuli vode se orijentišu u prostoru i imaju određenu strukturu. Sva voda u telu je strukturisana, ali voda iz česme i flaširana voda nisu. Kažemo da je voda organizovana -strukturisana u klasterima, što su klsateri veči to je voda tromija i nije pogodna za život naših ćelija, odnosno naše telo treba da utroši energiju kako bi je strukturisalo, smanjilo klastere, kako bi ova voda mogla da odradi svoju ulogu u telu. Za ovaj proces je potrebna eneregija našeg tela i vreme. Ako pijemo strukturisanu vodu, ovaj proces iz potrošnje energije prelazi u proizvodnju energije i „štedi“ se vreme.
 • Mineralizacija vode. Prisustvo u vodi makro i mikro nutrijenata  je neophodno za zdravlje, pa voda koja se konzumira mora biti mineralizovana. Minerali su neophodni za svakodnevno funkcionisanje naših ćelija.
 • Pamćenje vode. Naučno zasnovana činjenica je da voda prima i zadržava bilo kakav uticaj. Pamti sve što se dešava u okruženju. Voda ima memoriju.
Dakle, naše zdravlje, pa čak i sam život, bez ikakvog preterivanja, direktno zavise od KVALITETA VODE koju pijemo!

Osnovne preporuke za vodu koju pijete

Dakle, svu vodu koja dolazi u vašu kuću morate pročistiti kako biste uklonili hlor, fluor, hemijske ostatke, teške metale, bakterije, parazite itd. Odlično bi bilo da sve te toksine uklonite ne samo iz slavine gde pijete vodu, već i tamo gde se kupate i tuširate. Pa kako se to radi? U praksi imate samo 4 izbora:

 • Uredjaji za filtriranje vode – Nabavite sistem za celu kuću koji tretira vodu tamo gde ona ulazi u vašu kuću. Ovaj sistem uklanja sve toksine, ali i sve alkaline minerale koji se prirodno nalaze u vodi. Možete i nabaviti uređaj koji filtrira vodu koju pijete, tj. uređaj koji filtrira, jonizuje, mikroklasteriše i alkalizuje vodu.
 • Destilator za vodu – Dobar destilator za vodu će pružiti „najčistiju“ vodu koju možete dobiti, ali morate biti sigurni da sadrži filter za ugljen, jer toksini poput hlora isparavaju i kondenzuju zajedno sa vodom koju pokušavate da očistite. Dakle i u ovom slučaju treba prvo filtrirati vodu a tek onda je destilovati. Ali, destilovana voda nema mineralni sadržaj, pa je treba obogatiti i oživeti nekim mineralnim dodatkom kao što je koralni prah sa Okinave.
 • Reverzna osmoza – Aparati za reverznu osmozu proizvode vodu za piće dobrog kvaliteta. Problem je što troše ogromnu količinu vode – puno litara vode otpada za svaki litar upotrebljive vode. Takođe ovi uređaji odstanjuju sve toksične materije, ali i sve korisne materije iz vode. I ovu vodu kao i destilovanu treba obogatiti i oživeti nekim mineralnim dodatkom kao što je koralni prah sa Okinave.
 • Dobar filter za vodu je najrasprostranjeniji i najjeftiniji način, ali imajte na umu da će vas koštati više ili manje, no treba potražiti filter koji će zaista ukloniti sve loše stvari, a ostavljati korisne minerale.
Promenite VODU koju pijete i promenićete život!

Leave a Comment