Pitanja i odgovori o hidrogenizovanoj vodi

Šta je hidrogenizovana voda?

Hidrogenizovana voda je bogata antioksidansima, odnosno vodonikom koji je se ponaša kao antioskidans i sprečava slobodne radikale da se stabilizuju uzimajući elektron od zdravih ćelija. Hidrogenizovana voda sprečava na ovaj način oksidativni stres, odnosno odumiranje zdravih ćelija zbog dejstva slobodnih radikala. Konzumiranjem ovakve vode sprečava se razvoj različitih bolesti, tj. služi za prevenciju bolesti i preranog starenja.

Šta dovodi do starenja i propadanja ćelija?

Oksidacija ćelija i njihovo propadanje, kao i starenje je proces koji je nemoguće sprečiti, ali postoje određeni načini se da to uspori. Iako je kiseonik neophodan za sva živa bića, on dovodi do oksidacije ćelija i stvaranja slobodnih radikala. Kada slobodni radikali „napadnu“ ćeliju ona propada što dovodi do bolesti i preranog starenja.

Šta su slobodni radikali?

Slobodni radikal je u suštini atom kome nedostaje jedan elektron i on pokušava da ukrade taj elektron od zdrave ćelije. Kada zdrava ćelija izgubi taj elektron ona postaje slobodni radikal koja pokušava da ukrade elektron od druge ćelije i tako se taj proces nastavlja. Do povećanja slobodnih radikala u organizmu pored prirodnih procesa dovode i drugi faktori kao što su upotreba alkohola, pušenje, zagađenje, UV sunčevo zračenje kao i virusne infekcije.

Šta su antioksidansi?

Antioksidansi su molekuli koji smanjuju broj slobodnih radikala u organizmu, sprečavaju bolesti i usporavaju starenje. Ovi molekuli imaju sposobnost da lako predaju nedostajući elektron slobodnim radikalima tako da oni ne uništavaju zdrave ćelije.

Koji je najbolji način za povećanje unosa antioksidanasa?

Pored hrane koja sadrži antioksidanse, konzumacija vode bogate antioksidansima je najbolji način za smanjenje štetnog dejstva. Hidrogenizovana voda je jedan od najzdravijih načina za unos antioksidanasa.

Zašto piti hidrogenizovanu vodu?

Vodonik je najmanji molekul i zbog toga ima mogućnost da uđe u sve delove ćelija, čuvajući DNA i RNA od oksidativnog stresa. Hidrogenizovana voda na ovaj način štiti organizam od oksidativnog stresa. Jedan molekul vodonika uništava 2 slobodna radikala, tako što se deli na 2 donekle naelektrisana molekula. Usput stvara hidrogenizovanu vodu i hidrira ćelije. Vodonik je poseban jer cilja samo “loše” slobodne radikale.

Svi znamo da slobodni radikali oštećuju ćelije i tkiva. Vodonik je antioksidans i koristan je kako u prevenciji, tako i u terapiji. Hidrogenizovana voda podstiče smanjenje upale, podstiče regeneraciju i oprovak tkiva i organa. Hidrogenizovana voda usporava starenje.

Koji su zdravstveni benefiti konzumiranja hidrogenizovane vode?

 • Anti-upalno dejstvo
 • Smanjivanje bolova u mišićima i zglobovima
 • Doprinosi kiselo-baznoj ravnoteži u organizmu
 • Poboljšava zdravlje kose, kože i noktiju
 • Poboljšava fokus, koncentraciju i energiju
 • Bolja cirkulacija
 • Kraći period oporavka posle sportskih aktivnosti
 • Ubrzan metabolizam i poboljšano varenje

Koja je razlika između hidrogenizovane i alkalne vode?

Alkalna voda u sebi ima rastvorene minerale, ali nema električni naboj kao hidrogenizovana voda i ne sadrži aktivni vodonik.

Šta je pH vode?

pH je skala kojom se meri kiselost i baznost u rastvoru (koncentracija jona vodonika). Kreće se od 0-14, gde 0 označava najkiselije, 7 je neutralno, a 14 najalkalnije. pH skala je logaritamska, što znači da je pH 8 deset puta alkalniji od 7, a pH 9 je sto puta alkalniji.

Alkalna voda u sebi ima više negativnih OH-jona, što dovodi do veće raspoloživosti kiseonika u krvi. Zapravo, ako je krv samo malo alkalnija (od 7,3 do 7,45) u njoj će biti oko 2/3 više kiseonika, koji je na raspolaganju svim ćelijama u našem organizmu!

Šta je redoks potencijal vode – ORP?

Voda ima jedno svojstvo, tzv. rekods potencijal vode – ORP, koja se meri u milivoltima. Živa voda ima negativni ORP što svedoči o prisustvu slobodnih elektrona. Za razliku od žive vode, u mrtvoj vodi vlada nedostatak elektrona i zato ona ima pozitivni ORP.

Živa, negativno naelektrisana voda bogata je slobodnim elektronima i zato je vrlo jak antioksidans – ona daje energiju i oživljava. Mrtva voda koja teče iz slavine obiluje slobodnim radikalima.

Da li je hidrogenizovana voda i dalje voda?

Hidrogenizacija ne menja formulu vode, već samo način grupisanja molekula. Česmovača ima klastere 12-14 molekula. Klasteri hidrogenizovane vode sadrže po 6 molekula. Svaki klaster od 6 molekula H2O preko jonske veze zarobljava molekul vodonika.

Da li svi smeju da piju hidrogenozovanu vodu?

Svi smeju da piju hidrogenizovanu vodu:

 • bebe,
 • deca,
 • trudnice,
 • starije osobe,
 • bolesni,
 • pa čak i kućni ljubimci.

Pijenje hidrogenozovane vode nema kontraindikacija. Kada je dajete svojim kućnim ljubimcima, menjajte je bar jednom dnevno. Kada stoji u otvorenim posudama, posle 6 sati, hidrogenizovana voda izgubi svoj naboj.

Da li hidrogenizovana voda može da se nanosi na kožu? 

Naravno da može, to se i preporučuje! Kao što iznutra dubinski hidrira ćelije i štiti od oksidativnog stresa, takvo isto dejstvo ima i na kožu-eliminiše slobodne radikale i ima ANTIAGE efekat. Hidrogenozovana voda pomaže kod raznih stanja i problema suve i ispucale kože, ekcema i ojeda.

Posle koliko vremena ću početi da osećam efekte hidrogenizovane vode?

Za par dana ćete početi da se osećate bolje, imaćete više energije, kvalitetniji odmor i bolji san. Značajnija poboljšanja zdravstvenog stanja iziskuju malo dužu upotrebu-nekoliko nedelja, pa čak i meseci. Konzumiranje hidrogenizovane vode ima dugoročan pozitivan efekat na celokupan organizam usled značajno bolje sposobnosti hidriranja organizma.

Da li hidrogenizovana voda može potpomoći gubitak kilograma?

Može, ali nećete smršati ako samo pijete hidrogenizovanu vodu, a nastavite sa istim načinom ishrane i bez fizičke aktivnosti. Ona može da pomogne, ukoliko promenite režim ishrane i povećate fizičku aktivnost. Hidrogenizovana voda olakšava metabolički proces pretvaranja masti u energiju.

Da li hidrogenizovana voda ubrzava oporavak posle bolesti i fizičkog napora?

Hidrogenizovana voda ubrzava oporavak posle napora i intenzivnog treninga. Pod uticajem hidrogenizovane vode smanjuje se nakupljanje mlečne kiseline.

Jedna medicinska studija radila je ispitivanje na 49 pacijenata obolelih od raka koji su primali terapiju zračenjem. Zračenje izaziva mučninu, glavobolje, povraćanje, gubitak kose, konstantni umor i bol. Grupa pacijenata koja je uzimala hidrogenizovanu vodu  imala je mnogo manje nuspojava zračenja i lakše su podnosili terapiju. Hidrogenizovana voda je samo jedno od pomoćnih sredstava za olakašanje ovako teške bolesti i svega što ta bolest i njeno lečenje nose sa sobom

Još jedna studija koja se takođe bavila efektima hidrogenizovane vode na pacijente koji prolaze kroz tretman zračenja zbog tumora je pokazala da je biološka reakcija na oksidativni stres izazvan zračenjem bio značajno umanjen korišćenjem hidrogenizovane vode.

Koliki je preporučeni dnevni unos hidrogenizovane vode? 

Preporučeni dnevni unos hidrogenizovane vode je od 1-3 l, isto kao i obične vode. Ne možete se predozirati hidrogenizovanom vodom!

Hidrogenizovana voda nema miris i ukus i ne razlikuje se po organoleptičkim svojstima od obične vode. Hidrogenizovana voda može da se koristi i za kuvanje, ali je koncentracija antioksidanata manje jer koncentracija vodonika opada kako se voda zagreva. Vodonik isparava nakon 2 sata ukoliko stoji u čaši koja nije poklopljena, dok u frižideru u zatvorenoj posudi može da stoji i nekoliko dana.

Kako da sačuvate hidrogenizovanu vodu?

Hidrogenizovanu vodu sipajte u flašu, dobro je zatvorite i stavite u frižider. Na ovaj način možete produžiti aktivnost hidrogenizovane vode, ali je preporuka da se popije što pre.

I na kraju kada ste saznali dosta o zdravstvenim efektima hidrogenizovane vode, pogledajte rezultate merenja pH i ORP raznih voda, pre i posle hidrogenizacije sa Life Water uređajem:

Leave a Comment